Home > 1 > Sendiri

Sendiri

Kepincangan semakin melanda, kekutan semakin lemah dan kesabaran sangat teruji. Mula mencari-cari punca penyebab serta cuba memahami mengapa manusia itu diciptakan mempunyai sepasang kaki dan tangan. Tanpa sepasang kaki yang sempurna tidak mungkin manusia itu mampu berjalan serta berlari laju. Tanpa kaki yang sempurna manusia itu tidak mungkin untuk berdiri, melompat dan melakukan berbagai jenis pergerakan.

Begitulah diibaratkan dengan kehidupan, kehidupan sendiri diusia seorang dewas  amatlah berat, segalanya mungkin akan terjadi, terdorong oleh keinginan berpunca dari rasa kesunyian, ketiadaan tempat untuk berkongsi pelbagai emosi, suka dan duka, akan membawa kepada penderitaan yang amat sukar untuk ditanggung.

Disinilah nilai keimanan setiap manusia akan teruji, kesabaran serta dugaan yang mendatang akan menjadi sesuatu yang amat diperlukan, apa yang sangat dikuatiri adalah kegagalan untuk berbuat demikian.

Pokok persoalanya, mampukah kita mengawal emosi pabila berdepan dengan cabaran-cabaran yang melibatkan perasaan dan emosi?

Terdapat segelintir manusia yang sudah pun berpasangan bilamana melihat rakan-rakannya yang masih tunggal akan berkata “ kehidupan kamu amat mudah dan bebas” begitulah tanggapan meraka kepada mereka yang tunggal. Adakah mereka berfikir panjang, adakah meraka mengerti apa itu tunggal dan apa mereka sudah mula mempertikaikan hukum alam.

Manusia tidak akan mampu hidup secara bersendirian, secara luarannya mungkin nampak kukuh, tapi tidak  dibahagian dalaman dan mampu memberikan ancaman pada kewujudan luaran,

Advertisements
Categories: 1
 1. weirdo
  October 7, 2010 at 1:52 pm

  good article.. keep it up…
  makin pandai ko menulis..
  cuma be carefull with the typo error…
  reduce it and all yours…

 1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: